„Un trainer este un facilitator al dezvoltării”

13/05/2019

Adrian Paraschiv este Senior Partner în cadrul companiei de training Stand for Development, unde se ocupă de coordonarea programelor de training și de consultanță în implementările programelor post-training.

Prin natura muncii lui, Adrian Paraschiv are de a face cu traineri/formatori tot timpul și, din această perspectivă i-am pus o serie de întrebări care să îi ajute pe cei interesați de o carieră în acest domeniul să decidă ce vor să facă și, mai ales, să se hotărască dacă vor să înceapă prin a studia subiectul în cadrul Masteratului de Formare de Formatori sau, pentru a folosi termenul internațional, a Masteratului Training of Trainers.

"Primim multe aplicații și CV-uri și periodic invităm oameni cu experiență să se alăture echipei noastre". Studiile de specialitate sunt foarte importante atunci când angajează pe cineva, pentru că, în contextul așteptărilor legate de o companie specializată, preferă să dezvolte competențele noilor angajați, nu să înceapă de la zero. Arian Paraschiv povestește că au avut discuții cu specialiști care aveau un profil interesant și care, dorind să se alăture echipe Stand for Development, au decis să urmeze un program de Train the Trainers, pentru a putea continua discuțiile despre o posibilă colaborare. Iar un absolvent al Masterului de Formare de Formatori "înțelege mai repede acest domeniu, se poate dezvolta mai apoi și pentru alte roluri din cadrul echipe noastre," spune Adrian Paraschiv. Iar motivul pentru care pot face asta este că "au o înțelegere mai completă, mai de profunzime, a provocărilor acestui domeniu."

De la analiza nevoilor de training, la designul experiențelor de învățare/formare, la livrarea sesiunilor de training, la suportul post-training pentru echipe, Adrian Paraschiv spune că un trainer "acționează ca un consultant extern pe parcursul unei transformări."

Cum experiența lucrului în diferite zone ale business-ului e importantă, este important ca și masteranzii care studiază acest domeniu să vină din industrii cât mai diferite. Iar nevoia de traineri va crește, pentru că aceasta este o meserie a viitorului. "Informația este din ce în ce mai multă, schimbările mai dese, mai ample. Este o nevoie continuă de adaptare, de noi comportamente, de a crește viteza de transfer. Iar pentru asta este nevoie de "ghizi in dezvoltare", de traineri-consultanti", spune Adrian Paraschiv.

© 2019 Un proiect al Masterului de Formarea Formatorilor, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București
Powered by Webnode
Create your website for free! This website was made with Webnode. Create your own for free today! Get started